A hitelezés folyamata

Ezen az oldalon szeretnénk önnek bemutatni, hogy a kaposvári Genius 99 Ingatlanközvetítő irodánál hogyan működik a hitelfelvétel (lakáshitel, jelzáloghitel) teljes folyamat lépésről-lépésre.

Felkészült, bankoktól, hitelintézetektől független hiteltanácsadónk célja, hogy segítsen Önnek a lehetőségeinek és terveinek leginkább megfelelő lakáshitel kiválasztásában, több, mint 19 bank hitelajánlataiból. A hitelek kiválasztásán túlmenően részletes felvilágosítást adunk a hitelekről, elvégzünk Ön helyett mindent, ami a hitelezés folyamata során felmerül.

Így Önnek időt és pénzt takarítunk meg. Természetesen a hitelezési folyamat Önnek teljesen díjmentes!

 1. Személyes körülményeinek áttekintése:
 2. Milyen mértékű hitelt vehet fel ?
 3. Milyen típusú hitel lehet meglévő igényeinek a legmegfelelőbb ?
 1. Végignézve a teljes banki kínálatot több lehetőséget mutatunk be Önnek az egyes alternatívák előnyeinek és hátrányainak részletes bemutatásával.
 2. Összehasonlításokkal és minden szükséges információval támogatjuk, hogy Ön hosszú távra jó döntést hozzon. 
 1. Mérlegelve a megkapott információkat (esetleg továbbiakat kérve) kiválasztja a felvenni kívánt hitelt.
 1. Meghatározzuk az adott hitel felvételéhez szükséges dokumentumok körét (adásvételi szerződés, földhivatali papírok, APEH és/vagy munkáltatói igazolás, stb...)
 1. Összeállítjuk hiteligénylését és leadjuk a kiválasztott banknak. Ezen ponttól kezdve napról napra nyomon követjük a bankon belüli folyamatot; hol tart az Ön hitelének felvétele.
 1. A hitelt nyújtó bank által megbízott értékbecslő meghatározza a fedezetként felajánlott ingatlan értékét, melyről Ön a lehető legrövidebb időn belül tájékoztatást kap.
 1. A benyújtott dokumentumok és az ingatlan-értékbecslés alapján a bank dönt a hitel jóváhagyásáról.
 1. A hitelszerződéshez szükséges vagyonbiztosítást megkötése, esetleges hitelkiváltási dokumentáció beszerzése, stb...
 1. Szerződés aláírása a bankban. 45-60 perces folyamat egy előre egyeztetett időpontban.
 1. Tartozás elismerő nyilatkozat aláírása a közjegyzőnél.
 1. Földhivatali ügyintézés, tulajdonjogról lemondó nyilatkozat beszerzése az előző tulajdonostól, régi jelzálogjog törlése...
 1. Rendelkezésére áll a hitel. Ingatan vásárlásakor jellemzően közvetlen az eladónak fizeti ki a bank a hitelt. Természetesen a hitel folyósítása után is bármikor bizalommal fordulhat hozzánk kérdéseivel.

Ez a teljes folyamat általában 4-6 hétig tart, indokolt esetben, több éve működő irodánk kifogástalan munkakapcsolata révén, akár 2-2,5 hétre rövidíthető. (Ha nincs a hitelösszeg miatt központi elbírálás.)

Az alábbiakban szeretnénk önnek részletesen bemutatni, hogy cégünk a Genius 99 Ingatlanközvetítő iroda miként tud segíteni hitelfelvételében.

Az első találkozó alkalmával, hitelügyintéző kollégánk kérdéseket tesz fel Önnek,  amiből megállapítható hogy Önnek milyen hitelre van szüksége. Az adatok felvételét követően kollégánk azonnal pénzügyi tervet készít. A pénzügyi terv eredményéből kiderül, hogy melyik az a bank, pénzintézet ahol Ön a körülményeknek megfelelően a legjobb pénzügyi szolgáltatást veheti igénybe. A pénzügyi terv elkészítése után, Ön teljes körű tájékoztatást kap a hitelfelvételi lehetőségeiről.  A Genius 99  Ingatlanközvetítő irodánál a teljeskörű hitelügyéntézés, teljes mértékben DÍJMENTES.

Bankok

A Genius 99 Ingatlanközvetítő iroda 2005-ben kezdte meg hitelközvetítői és hitelügyintézői tevékenységét, felismerve azt a piaci igényt, hogy az Ügyfelek olyan komplex szolgáltatást nyújtó cégeket keresnek, ahol egy helyen találhatják meg az ingatlan, hitel  ajánlatokat. Jelenleg 19 pénzügyi partnerrel, és a teljes banki termékpalettával - legyen szó klasszikus hitelekről, jelzáloghitelről, támogatott hitelekről, de akár személyi kölcsönről is - állunk Ügyfeleink rendelkezésére. Új lakást vásárolna vagy lakáfelújításba kezdene ? Találja meg nálunk az Ön számára legoptimálisabb hitelt !

Minden Partnerünk részére díjmentes, banksemleges, személyre szabott szolgáltatást nyújtunk. Ügyfeleink nemcsak azért elégedettek velünk és kötődnek hozzánk, mert megtaláljuk számukra a legjobb hitelkonstrukciót, hanem azért is, mert igényeiket maximálisan figyelembe véve, teljeskörű, professzionális kiszolgálást ajánlunk számukra - bízva abban, hogy a befektetett erőfeszítések minden Partnerünk számára a legjobb megoldást hozzák meg.

Hisszük, hogy ebben a szakmában hitelesség, megbízhatóság, szaktudás nélkül nem lehet érvényesülni, fennmaradni - éppen ezért arra törekszünk, hogy minden Ügyfelünknek a legjobbat nyújtsuk.

Ha Önnek is segíthetünk, kérjük vegye fel kapcsolatot hitelügyintéző kollégánkkal !

A legmegfelelőbb pénzügyi szervezet és hitelkonstrukció kiválasztása után Ön munkatársunkkal közössen kitölti a hiteligényléshez szükséges dokumentumokat, és egyezteti hogy a hitelfelvételhez szükséges további dokumentumokat mikor tudja rendelkezésére bocsájtani kollégánk részére. (Pl.: adás-vételi szerződés, Széljegyes tulajdoni lap,) Amennyiben ön még nem kötött adás-vételi szerződést, úgy több ingatlanreferens kollégánk a segítségére lesz  hogy megtalálja álmai otthonát.

 

Itt soroljuk fel ingatlan fajtától függően, az ingatlan értékbecsléshez elengedhetetlenül szükséges dokumentumok listáját.

Ingatlan típusa: Értékbecsléshez szükséges dokumentum:
   
Lakás esetén:
Tulajdoni lap
  Társasház alapító okirat vagy megosztási nyilatkozat
  Alaprajz
  Adásvételi szerződés (két éven belüli vásárlásnál)
  Bérleti szerződés (bérbeadás esetén)
   
Családi ház esetén:
Tulajdoni lap
  Térképmásolat - helyszínrajz
  Alaprajz (szintenként)
  Használatbavételi engedély
  Adásvételi szerződés (két éven belüli vásárlásnál)
  Megosztási szerződés és vázrajz (osztatlan közös tulajdon esetén)
  Bérleti szerződés (bérbeadás esetén)
   
Üres telek esetén:
Tulajdoni lap
  Térképmásolat - helyszínrajz
  Bérleti szerződés (bérbeadás esetén)
   
Üzlethelység, vendéglátó egység esetén:
Tulajdoni lap
  Térképmásolat - helyszínrajz
  Alaprajz (szintenként)
  Működési engedély / telephely engedély
  Bérleti szerződés (bérbeadás esetén)

 

A hitelkérelem elbírálásáról különböző kritériumok alapján döntenek:

 • Az ingatlan értéke alapján,
 • Az ingatlan elhelyezkedés alapján (lakosság száma alapján, bel. ill. külterület, stb..)
 • Az ingatlan építési módja szerint, (tégla, panel, könnyűszerkezet stb...)
 • A tulajdon lapon bejegyzett terhek alapján (per, igény, teher, haszonélvezet stb...)
 • 18. évét betöltött cselekvőképes személy,
 • Az önerő mértéke, ez bankokként változó, általánosságban elmondhatjuk, ha a személyi feltételeknek megfelel és a megvásárolni kívánt ingatlan is megfelel a minimum kritériumoknak, akkor 20-30 %-os önerővel adható hitel. (akár 0 %-os önerővel is Pl: pót ingatlanfedezettel)
 • Legalább 3 hónapos határozatlan munkaviszonnyal rendelkezik, ( vannak kivételek a határozott idejű munkaviszonynál, kérdezze hitelügyintéző kollégánkat.)
 • BAR, KHR listában nem szerepel, (passzív BAR-os lehet némely banknál)
 • Amennyiben munkabérét folyószámlára kapja az utolsó három havi bankszámlakivonatát, kérik a bankok általában, de ettől egyes bankok eltérhetnek,
 • Amennyiben készpénzben kapja fizetését, akkor az előző adóévről APEH jövedelemigazolás szükséges,
 • Ha Ön nem alkalmazott, hanem saját vállalkozása ill. munkaadója közeli hozzátartozója, más az elbírálás és a szükséges dokumentumok. Hívja hitelügyintéző kollégánkat, a további részletekért.  Sok különbség van egy alkalmazott és egy vállalkozó között mind a kettő más elbíráláson megy keresztül. Egy vállalkozótól több utánajárást igényel a papírok beszerzése, míg egy alkalmazottnak sok esetben csak egy munkaviszonyt igazoló dokumentumra van szüksége a munkáltatótól a hitelfelvételhez. Ezért ingatlanirodánk hitelügyintézője segít, hogy a teljes hitelfelvétel során, minden zökkenőmentesen történjen.

Jellemzően a banki hitellel finanszírozott lakásépítés vagy vásárlás esetén kell az ingatlan fedezetre lakásbiztosítást kötni, melynek összege 1.000.- / hó-tól elérhető bármelyik biztosító társaságnál. Ebben az esetben a hitelt nyújtónak a kedvezményezettségét záradékolni kell a  biztosítási kötvényben. Az ilyen esetekben a mindenkori hiteltartozás erejéig a hitelt folyosító bank a kedvezményezett.

Az Ügyfél a hitel - vagy kölcsönszerződés feltételeinek megfelelően írásban kéri a Bankot a kölcsönösszeg folyósítására, vagy a kölcsönfolyósítás módjáról, feltételeiről az egyedi szerződés rendelkezik.

A jelzálogtörvény jelenleg azt írja elő, hogy a jelzálogbank által nyújtott hitelt tartalmazó szerződést közjegyzői okiratba kell foglalni, és ugyanez vonatkozik a hitelszerződés mellé kötött zálogszerződésre is.

A folyósítási feltételek szintén hitelcélonként eltérhetnek egymástól, de általában földhivatali ügyintézést, tulajdonjogról lemondó nyilatkozat beszerzését, korábbi jelzálogjog törlését jelenti.

A kölcsönszerződésben, lehívásban rögzített feltételeknek megfelelően a Bank a kölcsön összegét a kölcsön devizanemében, az Ügyfél megegyező devizájú, vagy forint Banknál vezetett folyószámláján az Ügyfél rendelkezésére bocsátja. Ennek módja hiteltípusonként különböző lehet.

n

A fenti leírtak nem tekintendők pontos tájékoztatásnak ezért amennyiben szándékában áll szerződéses kötelezettség vállalása vagy további kérdése merül, fel javasoljuk, hogy keresse fel jogi képviselőjét vagy könyvelőjét!