Állami támogatás

2009. 10. 01.-től érvényben lévő kamattámogatások köre:

A kamattámogatást azok a fiatalok vehetik igénybe új lakás építéséhez vagy vásárlásához, akik -ha egy gyermeket nevelnek- a kérelem benyújtásakor nem töltötték be a 35. életévüket, ha a családban több gyermek is van, akkor 45. életévüket. Természetesen csak akkor, ha önkormányzati, szolgálati, lízingelt vagy saját lakásuk, állandó használati joguk nincs.

Lakáskorszerűsítéshez azonban minden nagykorú állampolgár igénybe veheti a támogatást, ha a többi feltétel is fennáll.

A támogatással szerzett lakást nem érdemes egy éven belül eladni, mert ebben az esetben a támogatás összegét-természetesen a kamatokkal megemelve- vissza kell fizetni.

A támogatás megszerzésének az is feltétele, hogy az öt éven belül eladott lakás árát bele kell forgatni az új lakásba, bár ebből levonható az értékesített lakást terhelő, és a lakás eladása érdekében egy összegben visszafizetett önkormányzati vagy munkáltatói támogatás, az új telek ára és az ingatlanközvetítői jutalék.

Mekkora lehet az összeg ?

A kamattámogatással vásárolt vagy épített új lakás értéke Budapesten nem haladhatja meg a 25, vidéken pedig a 20 millió forintot, bár ebben nem számít bele az építési telek ára. Ebből ugyan már lehet tisztességes lakást venni, a gond inkább az, hogy a felvehető támogatott hitel összege a fővárosban és megyei jogú városokban legfeljebb 12,5 millió, egyéb településeken csak 10 millió forint lehet, amit az állam maximum 20 évig támogat.

Korszerűsítésre 5 milliós hitelre lehet támogatást igényelni.

Szigorú elszámolás:

Új lakás építése vagy korszerűsítés esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő teljes költség legalább 70%-áról számlát kell bemutatni.