Fontos tudnivalók

Az ügyfelek számára alapvető kérdések közé tartozik, hogy:

Mennyibe kerül a hitel ?

Ezen az oldalon a megtudhatja, milyen költségekkel kell számolnia egy jelzálog alapú hitel esetén. Több bank hitelakciót hirdet ezek részleges vagy teljes elengedéséről, ilyenkor fontos tájékozódni, mennyire nagyvonalú is az ajánlat pontosan, hiszen mondjuk az értékbecslés elengedésénél sokkal komolyabb összeg a közjegyző, vagy a hitelkeret-folyósítási jutalék.

A hiteligénylés leadásához ki kell kérnie a tulajdonlapot, ház és telek esetén a térképszelvény-másolatot is. Ennek költsége jelenleg 4.000 és 3.000 Ft. Néhány bank beszerzi ezeket helyettünk és nem számítja fel a költségét.

Az értékbecslés díja mintegy 30-35 ezer Ft, a legtöbb banknál a helyszínen kell fizetnie az értékbecslőnek. Amennyiben pótfedezetet is bevont, annak is ki kell külön fizetnie az értékbecslését.

Az ingatlanalapú hiteleknél egyoldalú, vagy kétoldalú szerződést írnak közjegyző előtt, ennek díja a hitel nagyságától függően 35-85 ezer Ft.

A hitel felvételekor felszámolnak hitelfolyósítási jutalékot, vagy hitelkeret-beállítási jutalékot, ennek mértéke általában a hitel összegének 1,5%-a, azaz egy tízmilliós hitelnél 150 ezer Ft. Néhány banknál ez a hitelfolyósítási jutalék maximalizálva van, azaz egy bizonyos hitelösszeg felett már nem számolnak fel további jutalékot.

A jelzálog-jog bejegyzésének díja a Földhivatalban további 12 ezer Ft.

Kik a hitelügylet szereplői ?

Adós: Ő a hitel felvevője. Nem lehet idősebb a hitel futamidejének a végén, mint 70 éves.

Adóstárs: Második adós, házastárs, regisztrált élettárs kötelezően bevonandó a hitelbe adóstársnak. (A kivételt lásd itt) Fontos!: az adóstársat ugyanazok a kötelezettségek terhelik, mint az adóst, de nem ugyanolyan súllyal esik latba a hitel elbírálásakor. Ezért több adós esetén a magasabb jövedelmű, vagy iskolai végzettségű legyen az adós és a társa az adóstárs. Néhány hitelt nyújtó bank maximalizálja a hitelbe bevonható adóstársak számát, más bankok nem. Van olyan bank, aki nem vizsgálja a hitel adóstársának a korát, ez akkor jó, ha idősebb rokonunkat vonjuk be a fizetése/nyugdíja miatt.

Készfizető kezes: Az adósok alacsony jövedelme esetén bevonható a hitelügyletbe. Van olyan hitelintézet, ahol rokonnak kell lennie, van, ahol nincs semmi ilyen megkötés. Néhány bank megvizsgálja, hogy a kezes önmagában képes lenne-e fizetni a hitelt. A hitelbe bevonható kezesek száma általában maximalizált.

Zálogkötelezett: Mindenki, aki a hitel fedezetéül felajánlott ingatlanban szintén tulajdonnal rendelkezik. Általában nem vizsgálják se a korát, se a fizetését. Hívják még technikai adósnak is.

Ingatlant terhelő özvegyi jog, haszonélvezeti jog, öröklési jog, stb. kedvezményezettjei: Néhány banknál kezesként kötelezően bevonandóak a hitelbe, máshol csak alá kell írniuk, hogy végrehajtás esetén a hitelt folyósító bank részére lemondanak a jogaikról.

Milyen feltételekkel kaphatok kölcsönt ?

  • 18. évét betöltött cselekvőképes személy,
  • Az önerő mértéke, ez bankokként változó, általánosságban elmondhatjuk, ha a személyi feltételeknek megfelel és a megvásárolni kívánt ingatlan is megfelel a minimum kritériumoknak, akkor 20-30 %-os önerővel adható hitel. (akár 0 %-os önerővel is Pl: pót ingatlanfedezettel)
  • Legalább 3 hónapos határozatlan munkaviszonnyal rendelkezik, (vannak kivételek a határozott idejű munkaviszonynál, kérdezze hitelügyintéző kollégánkat)
  • BAR, KHR listában nem szerepel, (passzív BAR-os lehet némely banknál)
  • Amennyiben munkabérét folyószámlára kapja az utolsó három havi bankszámlakivonatát, kérik a bankok általában, de ettől egyes bankok eltérhetnek,
  • Amennyiben készpénzben kapja fizetését, akkor az előző adóévről APEH jövedelemigazolás szükséges,
  • Ha Ön nem alkalmazott, hanem saját vállalkozása ill. munkaadója közeli hozzátartozója, más az elbírálás és a szükséges dokumentumok. Hívja hitelügyintéző kollégánkat,  a további részletekért.  Sok különbség van egy alkalmazott és egy vállalkozó között mind a kettő más elbíráláson megy keresztül. Egy vállalkozótól több utánajárást igényel a papírok beszerzése, míg egy alkalmazottnak sok esetben csak egy munkaviszonyt igazoló dokumentumra van szüksége a munkáltatótól a hitelfelvételhez. Ezért ingatlanirodánk hitelügyintézője segít, hogy a teljes hitelfelvétel során, minden zökkenőmentesen történjen.

Mennyi lesz a havi törlesztő részlet ?

Ahhoz hogy megtudja mennyi lesz havonta hitelének törlesztő részlete, mindenképpen meg kell adnia a kívánt hitelösszeg nagyságát és a futamidejét, a hitelkalkulátorunk kiszámolja Önnek a várható havi törlesztő részletét. Ettől az összegtől, természetesen eltérhetnek egyes bankok - hitelintézetek törlesztőrészletei, mert minden hiteligénylő más más paraméterekkel ( fizetéssel, életkor, stb..) rendelkezik.

Mikor utal a Bank ?

Ez a folyamat általában 4-6 hétig tart, indokolt esetben, több éve működő irodánk kifogástalan munkakapcsolata révén, akár 2-2,5 hétre rövidíthető. (Ha nincs a hitelösszeg miatt központi elbírálás.)Ügyfeleink nemcsak azért elégedettek velünk és kötődnek hozzánk, mert megtaláljuk számukra a legjobb hitelkonstrukciót, hanem azért is, mert igényeiket maximálisan figyelembe véve, teljeskörű, professzionális kiszolgálást ajánlunk számukra - bízva abban, hogy a befektetett erőfeszítések minden Partnerünk számára a legjobb megoldást hozzák meg.

Várható szigorítások a devizahitelezésben 2010 tavaszán ! 

A Pénzügyminisztérium a minap elkészítette tervezetét a Magyar Nemzeti Bank által néhány hete, a devizahitelezés szigorításáról szóló javaslatára. Ennek értelmében törvényileg lenne korlátozva, hogy ki mekkora hitelt vehetne fel és hitelbírálat során az eddigiekhez képest szigorúbb feltételeknek kellene megfelelni a hiteligénylőknek. „A szabályozás megnehezítené a jelenleg olcsóbban hozzáférhető deviza alapú kölcsönök felvételét és átvállalását.

 A tervezet főbb változások:

- A tisztán fedezet alapú hitelezés megszűnése; kölcsönt a jövőben csak hitelképesség, illetve hitelezhetőség vizsgálata alapján nyújtanának a pénzügyi intézménynek;

Az adott ingatlanra maximálisan felvehető hitel szabályozása, amely

Forint hiteleknél :

a piaci érték maximum 75%-a,

Euró alapú hitelnél : a piaci érték maximum 60%-a,

Míg minden más devizanemnél, ideértve a CHF hiteleket is, legfeljebb az ingatlan piaci  érték maximum 45%-a;

Ezért a hezitálóknak érdemes megfontolni, hogy még a rendelet idénre tervezett hatályba lépése előtt elindítsák el a hitelfelvételüket. Az elmúlt néhány hónapban ugyanis megindult a bankok közötti verseny, egyes pénzintézetek egyre vonzóbb hitelkondíciókkal jelentek meg. Aki az év első felében, a banki szigorítások nyomán a jövedelme, vagy önereje miatt teljesen kikerült a hitelfelvevők köréből, most kihasználhatja, hogy kedvezőbben juthat hitelhez.