Szükséges dokumentumok

Ön bármilyen hitelt is igényel bármelyik banktól, pénzintézettől, mindenképpen be kell szereznie egyes dokumentumokat, akár hitelügyintézőnk segítségével, melyek elengedhetetlenek a hitelügyintézés szempontjából.

Az alábbiakban próbáltuk összeszedni a legfontosabb dokumentumok listáját, de ettől bármelyik hitelintézet eltérhet a hitel fajtájától függően.

  • 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap a földhivatalból, illetve családi ház, nyaraló, telek esetén 90 napnál nem régebbi térképszelvény-másolat. Néhány bank a tulajdonlapot le tudja kérni TAKARNET-en keresztül, a térképszelvény-másolatot viszont nem. A legtöbb bank csak a teljes, hiteles tulajdonlapot fogadja el, ez akkor kínos, ha egy hónapja még végrehajtás volt az ingatlanunkon. Ekkor nagy eséllyel elutasítják a hitelkérelmünket. Ilyenkor olyan bankot kell keresnünk, aki megelégszik a szemlével is, amin nem látszik az ingatlan múltja, csak a jelene.
  • Munkáltatói igazolás (minden bank csak a saját nyomtatványát fogadja el) és/vagy utolsó hat havi bankszámla, ahová a jövedelmünk érkezik. Ha éppen felmondás alatt állunk, vagy már fel is mondtak, akkor olyan bank kell, aki nem kér munkáltatóit is a bankszámla-kivonatok mellé.
  • Vállalkozóknak, Bt. és Kft. tulajdonosoknak APEH nullás igazolás és APEH jövedelemigazolás a tavalyi évről. Figyelem! Kft. tulajdonosok esetén is vizsgálják a céget is, ha a cégünk sáros, vagy BAR listás, kicsi az esély a hitelre, attól függetlenül, hogy magánemberkét vennénk fel a hitelt. Ilyenkor csak jövedelemigazolás nélküli konstrukciók működnek, ahol nem kell számot adnunk a jövedelmünkről.
  • Személyi iratok (személyi igazolvány, lakcím-kártya, adókártya) két oldalas fénymásolata, laponként aláírva. Ellenőrizzük, nem járt-e le a személyink, mert akkor nem tudunk hitelt felvenni!
  • Ingatlan biztosításának az eredeti kötvénye.
  • Ingatlan alaprajza az értékbecsléshez. (Lehet kézzel, négyzetrácsos papírra is.)
  • Ha valaki elvált, esetleg özvegy, de még a férjezett nevét használja, akkor a válásról kell hivatalos irat, illetve a halotti anyakönyvi kivonatra lesz szükség.
  • És nem utolsó sorban, a kitöltött kb. 10 oldalas hitelkérelmi nyomtatvány és annak a kiegészítői, aminek a pontos kitöltésében természetesen hitelügyintéző kollégánk a segítségére lesz.